Δίαιτα Κέτο: Οφέλη και παγίδες
Είναι γεγονός ότι τελευταία γίνεται πολύς λόγος για τη δίαιτα Κέτο, ενώ ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι την επιλέγουν ως μια γρήγορη και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα του περιττού βάρους.
Η δίαιτα Κέτο, ή αλλιώς Κετογονική δίαιτα, όπως και πολλές άλλες δίαιτες μόδας, άρχισε να γίνεται δημοφιλής στο ευρύ κοινό μέσα από celebrities του Hollywood (βλέπε Κιμ Καρντάσιαν) και σιγά- σιγά εξαπλώθηκε αποκτώντας πολλούς πιστούς οπαδούς ανά τον κόσμο.
Πρόκειται, λοιπόν, για το νέο κοινωνικοδιατροφικό trend της εποχής που έχει κάνει αισθητή την παρουσία του και στη χώρα μας.
Στην περίπτωση των διατροφών μόδας συνηθίζεται να υπάρχει μια τάση υπερβολής, καθώς οι δίαιτες αυτές συστήνονται ως διαφοροποιημένες από τις ‘κλασσικές΄. Αυτό συχνά οδηγεί στο αναπόφευκτο χάσμα ανάμεσα στα εντυπωσιακά αποτελέσματα και την ισορροπημένη διατροφή.
Τι είναι όμως η Κετογονική δίαιτα;
Η Κετογονική δίαιτα προτείνει μια διατροφή με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή σε καλά λιπαρά και πρωτεΐνη. Συγχρόνως αποκλείονται τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, σχεδόν όλα τα φρούτα, κάποια λαχανικά (αμυλούχα) και τα σιτηρά.
Αρχικά η δίαιτα Κέτο χρησιμοποιήθηκε στη δεκαετία 1920 για τους ασθενείς που έπασχαν από επιληψία. Σκοπός της δίαιτας αυτής ήταν να δημιουργήσει κέτωση στον οργανισμό, μια φυσιολογική κατάσταση του μεταβολισμού, και να μειώσει τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα με αποτέλεσμα την καύση λίπους. Αυτός ο τρόπος είχε υποστηριχθεί ότι λειτουργούσε ευνοϊκά στους επιληπτικούς ανθρώπους.
Μπορεί να ωφελήσει η δίαιτα Κέτο;
H δίαιτα Κέτο έχει συνδεθεί με τη μείωση της όρεξης, την ταχύτερη απώλεια βάρους και την καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Συχνά, επίσης, θεωρείται ότι βοηθάει στις δερματικές παθήσεις και τη συγκέντρωση.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι μέσα από τη δίαιτα Κέτο καταναλώνουμε πολύ λιγότερους υδατάνθρακες και έτσι εξαντλούνται τα αποθέματα γλυκογόνου στο συκώτι. Με αυτόν τον τρόπο το σώμα καταφεύγει στο κάψιμο λίπους για ενέργεια και αυτό οδηγεί στην αύξηση των κετόνων, το οποίο, όπως υποστηρίζεται από κάποιους, βοηθάει στη μείωση του βάρους και τον έλεγχο της πείνας.
Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορούν να αυξήσουν τον βασικό μεταβολικό ρυθμό σε σχέση με τις δίαιτες υψηλών υδατανθράκων.
Σε πρόσφατες μελέτες, φαίνεται ότι υπάρχει ένα μεταβολικό πλεονέκτημα περίπου 200-300 περισσότερων θερμίδων που καίγονται, σε σύγκριση με μια δίαιτα ισοθερμιδική υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Ωστόσο, αυτές οι θεωρίες παραμένουν αμφιλεγόμενες και απαιτούνται περισσότερες έρευνες.
Σε μία μελέτη μεγάλης κλίμακας, έγινε σύγκριση ανάμεσα στην κετογονική δίαιτα και σε μία δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα λίπους. Η μελέτη αφορούσε στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και στους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν κετογονική δίαιτα είχαν μειωμένο σωματικό βάρος, μειωμένα τριγλυκερίδια και μειωμένη διαστολική πίεση. Επίσης είχαν αυξημένη HDL και LDL χοληστερόλη. Τέλος, φάνηκε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν κετογονική δίαιτα είχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα, σε σχέση με τα άτομα που ακολουθούσαν μία δίαιτα χαμηλή σε λίπος.
Παρενέργειες Κετογονικής δίαιτας
Ακολουθώντας τη συγκεκριμένη δίαιτα, αυτομάτως περιορίζουμε το καθημερινό διατροφολόγιό μας. Ο οργανισμός μας μέσω της κέτωσης έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά από παρενέργειες όπως είναι:
- Πονοκέφαλοι
- Δυσάρεστη αναπνοή
- Μειωμένη ενέργεια
- Δυσφορία
- Μυϊκές κράμπες
- Διαταραχές ύπνου
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό An International Journal on Nutrition, Diet and Nervous System , η αυξημένη πρόσληψη λίπους στη διατροφή σχετίζεται με τη μειωμένη γνωστική λειτουργία.
Η δίαιτα Κέτο έχει συσχετιστεί επίσης με τη δυσλειτουργία των νεφρών, ενώ η διατροφή που συνιστάται για την πρόληψη περαιτέρω νεφρικής ανεπάρκειας, είναι δίαιτα πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.
Τι να προσέχεις
- Καμία δίαιτα που κυκλοφορεί στο ιντερνετ δεν είναι για όλους και είναι απαραίτητη η εξατομίκευση με βάση τις συνήθειες και το ιατρικό ιστορικό του καθενός.
π.χ. αν φοράς 40 νούμερο παπούτσια, παραγκέλνωντας τυφλά από το internet ένα ζευγάρι που απλά σου τράβηξε το μάτι, είναι πιθανόν να μην σου κάνει και να μην σου ταιριάζει απόλυτα. - Όποια Δίαιτα και προσπάθεια ακολουθήσεις για να αλλάξεις το Σώμα σου βασική προϋπόθεση είναι να εστιάζει στις συνήθειές σου και στις ανάγκες σου ώστε να μπορείς να την διατηρήσεις σε βάθος χρόνου.
Το να κάνεις για ένα μήνα κετογονική δίαιτα χάνοντας κάποια κιλά και ύστερα να τα ξαναπάρεις διπλά είναι μια σύντομη τρύπα στο νερό. - Συμβουλέψου έναν επιστήμονα Διαιτολόγο-Διατροφολόγο πριν ακολουθήσεις κάτι με κλειστά μάτια από το internet επειδή το έκανε μια διάσημη ή η γειτόνισσά σου.
Κρύβονται αρκετοί κίνδυνοι όπου πίστεψέ με δεν θες να βρεθείς προ εκπλήξεως.
Συμπερασματικά
Η Κετογονική Δίαιτα όπως και κάθε είδους δίαιτα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά εφόσον υπάρχει εξατομίκευση σε κάθε περίπτωση ώστε να αποφευχθούν παρενέργειες και συμπτώματα.
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα αν οποιαδήποτε δίαιτα δεν ακολουθεί το αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας ( να παίρνεις λιγότερες θερμίδες από αυτές που καις) δεν θα υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Το ‘’τρικ’’ στην κετογονική Δίαιτα είναι το γεγονός ότι λόγω της υψηλής πρωτεΐνης και του λίπους υπάρχει κορεσμός και πληρότητα όπου εμμέσως το κάθε άτομο που την δοκιμάζει οδηγείται στο αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, άρα και στην απώλεια βάρους.
Βιβλιογραφία
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25387778
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579615/
Halton TL, Willett WC, Liu S, Manson JE, Albert CM, Rexrode K et al. (2006) Lowcarbohydrate-diet score and the risk of coronary heart disease in women. N Engl J Med, 355(19): 1991-2002
Wyka J, Malczyk E, Misiarz M, Zoloteńka-Synowiec M, Calyniuk B, Baczyńska S.
Assessment of food intakes for women adopting the high protein Dukan diet Rocz Panstw Zakl Hig 2015, 66(2): 137-142
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23651522?fbclid=IwAR33xIEbCKzcx6jxfoWNg6QNoBELpkGvjCf76vCMR_Puptf6-F5531_E3L0
https://doi.org/10.1080/10284150600955172
Holloway CJ, Cochlin LE, Emmanuel Y. et al. A high-fat diet impairs cardiac high-energy phosphate metabolism and cognitive function in healthy human subjects. Am J Clin Nutr. 2011; 93:748–755.