Θυροειδίτιδα Hashimoto: Υπάρχει Συγκεκριμένη Δίαιτα;
Ολοένα και αυξανόμενος είναι ο αριθμός των ατόμων που εμφανίζουν διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να είναι γυναικείου φύλου. Συχνή είναι και η ασθένεια Ηashimoto που σχετίζεται με αυτό τον αδένα καθώς και τα ερωτήματα που πλανώνται γύρω από αυτή.
Ποιος είναι ο ρόλος του θυρεοειδούς; Υπάρχει μια συγκεκριμένη διατροφή για το Hashimoto; Σε ποια θρεπτικά συστατικά είναι πιθανό να έχουν ανεπάρκεια τα άτομα με Hashimoto;
Ήρθε η ώρα να δούμε τι λέει η επιστήμη για όλα αυτά.
Αν και είναι αρκετά μικρό όργανο, ο θυρεοειδής έχει την τεράστια δουλειά να παράγει τις ορμόνες – Τ3 (θειοιωδοθυρονίνη) και Τ4 (θυροξίνη) – που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό σας. Η TSH, ή η ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς, δίνει σήματα στον θυρεοειδή να απελευθερώσει αυτές τις ορμόνες. Παράγει επίσης καλσιτονίνη, η οποία ελέγχει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα σας και βοηθά στην παραγωγή οστών.
Τι προκαλεί τον υποθυρεοειδισμό;
Ο υποθυρεοειδισμός, αλλιώς γνωστός ως «αδρανής θυρεοειδής», είναι όταν ο θυρεοειδής σας δεν παράγει αρκετά T3 και T4. Όταν δεν έχετε αρκετές από αυτές τις ορμόνες, μπορεί να αισθανθείτε κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα όπως είναι τα εξής:
- Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο
- Αύξηση βάρους
- Αργός καρδιακός παλμός
- Ξηρό δέρμα & εύθραυστα νύχια
- Αίσθημα κόπωσης όλη την ώρα
- Δυσκοιλιότητα
- Τριχόπτωση
- Κατάθλιψη
- Κακή μνήμη
- Μειωμένη γονιμότητα
Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκληθεί από χειρουργική αφαίρεση θυρεοειδούς, ορισμένα φάρμακα, θεραπεία καρκίνου ή εγκυμοσύνη. Μπορεί επίσης να προκληθεί από προβλήματα με την υπόφυση, η οποία εκκρίνει TSH, η οποία με τη σειρά της προκαλεί την απελευθέρωση των Τ3 και Τ4. Αυτό ονομάζεται «δευτερογενής ασθένεια του θυρεοειδούς», επειδή προέρχεται από έναν άλλο αδένα, παρά από τον ίδιο τον θυρεοειδή. Η νόσος Hashimoto είναι ο πιο συχνός λόγος υποθυρεοειδισμού ανάμεσα σε ανθρώπους 45-60 χρόνων, κυρίως γυναίκες.
Η Hashimoto είναι μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή, προκαλώντας φλεγμονή και υποθυρεοειδισμό. Μπορείτε να έχετε Hashimoto και να μην παρατηρήσετε τίποτα για χρόνια, ή μπορεί να παρατηρήσετε συμπτώματα υποθυρεοειδισμού. Αν αφήσετε την Hashimoto χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον θυρεοειδή.
Τι πρέπει να φάω αν έχω Hashimoto;
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όπως και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, το Hashimoto δεν προκαλείται ούτε θεραπεύεται με δίαιτα. Πέραν τούτου, η σωστά σχεδιασμένη διατροφή σε συνδυασμό με το ισορροπημένο lifestyle αν μη τι άλλο θα υποστηρίξει την εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και την άμυνά του απέναντι στην επίθεση που δέχεται από το ίδιο το ανοσοποιητικό μας.
ΙΩΔΙΟ
Ο θυρεοειδής χρησιμοποιεί ιώδιο (που είναι ιχνοστοιχείο) & τυροσίνη (ένα αμινοξύ) για να δημιουργήσει την Τ3. Το ιώδιο βρίσκεται σε ψάρια & θαλασσινά όπως μπακαλιάρος, κέφαλος ή τόνος, δημητριακά & γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά καθώς και στο ιωδιούχο αλάτι (θαλασσινό ή αλάτι Ιμαλάϊων). Η σύσταση για πρόσληψη ιωδίου είναι 150μg/μέρα, με εξαίρεση την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.
Η ανεπάρκεια ιωδίου είναι αρκετά σπάνια, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Τα εδάφη περιοχών που είναι απομακρυσμένες από θάλασσα ή ωκεανούς παρουσίαζαν έλλειψη ιωδίου. Το ιώδιο προστέθηκε στο επιτραπέζιο αλάτι μας το 1924 για να μετριάσει αυτό το ζήτημα. Από την άλλη, η υπερβολική κατανάλωση ιωδίου ενδέχεται να επιδεινώσει την φλεγμονή. Ορισμένα τρόφιμα, όπως φύκια και κρίταμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο.
Το κόλπο σε όλα είναι η ισορροπία, και όχι η αποφυγή τροφίμων με ιώδιο.
ΣΕΛΗΝΙΟ
Το σελήνιο χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για να παράγει ένα ένζυμο που ενεργοποιεί τις θυρεοειδικές ορμόνες. Η επαρκής πρόσληψη σεληνίου, ακόμη και σε συμπλήρωμα σε κάποιες περιπτώσεις, φαίνεται πως βελτιώνει τον αριθμό αντισωμάτων που προσβάλλουν το θυρεοειδή. Πολλά επίσης είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με σελήνιο σε αυτοάνοσες θυρεοειδικές παθήσεις όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σεληνίου είναι 55μg/μέρα. Το σελήνιο βρίσκεται σε ψάρια, κρέας όπως συκώτι, αυγά, δημητριακά και καρύδια Βραζιλίας, τα οποία περιέχουν το περισσότερο σελήνιο ανά γραμμάριο από οποιοδήποτε άλλο φαγητό. Μόνο ένα καρύδι Βραζιλίας την ημέρα σας προσφέρει πολύ παραπάνω από το απαιτούμενο σελήνιο!
Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το συμπλήρωμα σεληνίου σε άτομα με Hashimoto μειώνει τα επίπεδα αντισωμάτων του θυρεοειδούς (που είναι καλό), αλλά είναι σημαντικό ότι μερικοί από αυτούς μπορεί να είχαν αρχικά ανεπάρκεια σεληνίου. Και πραγματικά, λείπουν τα στοιχεία για τα συμπληρώματα σεληνίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε σελήνιο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
BITAMINH D
Φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της βιταμίνης D και της Hashimoto. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2013, οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό παρουσίαζαν έλλειψη βιταμίνης D & υποκαλιαιμία που σχετίζεται σημαντικά με τον βαθμό και τη σοβαρότητα του υποθυρεοειδισμού. Αυτό εντείνει τη σκοπιμότητα των συμπληρωμάτων βιταμίνης D και συνιστά τον έλεγχο για ανεπάρκεια της βιταμίνης και των επιπέδων ασβεστίου στον ορό για όλους τους ασθενείς με υποθυρεοειδισμό. Έτσι, είναι πάντα καλή ιδέα για όλους να αποκτήσουν το βασικό επίπεδο στη βιταμίνη D με έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αλλά και με κατανάλωση ψαριών, κρόκων, συκωτιού & λιπαρών ψαριών όπως τόνου και σολομού.
Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε στην Hashimoto
Δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε (εκτός από το κεχρί). Ωστόσο, ο καφές, οι ίνες και το ασβέστιο μπορούν να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα του θυρεοειδούς που αποσκοπούν στην απορρόφηση της θυροξίνης και για αυτό και συστήνεται η κατανάλωσή τους να απέχει τουλάχιστον 2 ώρες από τη λήψη της.
Έρευνες έχουν δείξει την συσχέτιση της γλουτένης με την θυρεοειδίτιδα Hashimoto καθώς πολλοί ασθενείς με Hashimoto παρουσιάζουν δυσανεξία στην γλουτένη. Είναι γνωστό ότι η κοιλιοκάκη και η θυρεοειδίτιδα Hashimoto διαθέτουν μια κοινή γενετική προδιάθεση. Εάν υπάρχει μια αυτοάνοση πάθηση, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και να οδηγήσει σε δυσβίωση στο έντερο. Η φλεγμονώδης κατάσταση του εντέρου που μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα μπορεί να οφείλεται σε αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης, επεξεργασμένων τροφίμων και πρόσθετων γλυκαντικών.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Δεν υπάρχει δίαιτα που να μπορεί να θεραπεύσει την Hashimoto. Ωστόσο, η επούλωση του εντέρου είναι ένας συνδυασμός μείωσης των τροφών που αυξάνουν τη φλεγμονή και κατανάλωσης μιας διατροφής που είναι θρεπτική σωματικά και συναισθηματικά, ενώ είναι πλούσια στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά και μπορεί να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση της υγείας και της λειτουργίας του θυρεοειδούς.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK222323/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5307254/
- 10.1967/s002449910507
Γράφει η Αθαναϊλίδου Ειρήνη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc
Επ. Συνεργάτης Nutripass